Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok megrendeli egy szakértést?

Szakértést az alábbi elérhetőségek egyikén tud megrendelni:

Hétfőtől-péntekig: 9:00-17:30-ig
Mobil: +36 70/ 419-05-57
E-mail: statika@jkp.hu

Kérjük, először adja meg, milyen típusú szakértésről van szó, majd a kolléganő tájékoztatja ennek áráról és ha ez megfelel, utána időpontot egyeztet Önnel/Önökkel, a helyszíni szemléről. A megrendelésről egy visszaigazoló e-mailt küldünk.

Mi történik egy helyszíni szakértés során?

Minden szakértés (szóbeli és írásbeli is) egy helyszíni szemlével kezdődik.

Itt először körbejárjuk az épületet, majd elmondjuk a véleményünket a szerkezetek állapotáról. Minden szerkezettel kapcsolatos kérdésre válaszolunk, az esetleges átalakítások lehetséges menetét, lehetőségeit is átbeszéljük.

Amennyiben vásárlás előtti szóbeli szakértést kért, lehetőség van az ingatlan megtekintése utáni privát megbeszélésre, így nem szükséges az eladó előtt megbeszélni az észrevételeket. A szakvélemény elengedhetetlen feltétele, hogy az ingatlanba és annak minden részébe bejussunk. Kérjük, akkor kérjen szakvéleményt, ha ezt biztosítani tudja.

Amennyiben írásos szakvéleményt is kér a Megrendelő, úgy a helyszínen fotódokumentációt készítünk, majd ezt követően elkészítjük a statikai szakvéleményt az esetlegesen szükséges számításokkal együtt. Ezeknek ára változó, helyszíni kolléga tud róla felvilágosítást adni.

Írásos szakvélemény alapja a helyszíni kiszállás, e nélkül írásbeli szakvéleményt nem áll módunkban adni.

Mivel kell készülnöm a helyszíni szakértésre?

Amennyiben rendelkezésére áll alaprajz vagy építész tervdokumentáció, kérjük, azt minden esetben küldje el a statika@jkp.hu e-mail címünkre, továbbá kinyomtatva a helyszíni szakértés napján azt a statikus mérnök rendelkezésére bocsátani.

Bizonyos esetekben szükség lehet a szomszédos lakásba is bemenni (társasházi lakások, ikresen összeépített épületek, stb.)

A helyszíni szakértés díja a helyszínen fizetendő.

Amennyiben a helyszínen írásos szakvéleményt is kér a Megrendelő, úgy szükséges a helyrajzi számot is tudni a megrendeléshez.

Szakértés – Pi-Pa – Szak-Szem – most akkor melyik mire jó?

Általános esetben helyszíni szakértést kérünk, ha az épületünk rossz állapotban van, meg akarjuk tudni az okát, vagy át akarjuk építeni az épületet. Ebben az esetben érdemes helyszíni szóbeli szakértést kérni, mely során a helyszínen a statikussal átbeszélik a lehetőségeket. Ha szükséges, akkor írásos szakvéleményt is kell kérni, ebben további számításokkal állapítjuk meg a szükséges megerősítéseket.

A Pi-Pa szakértés egy helyszíni szóbeli szakértés, mely kifejezetten ingatlan vásárlás előtti szakértés, hogy Önnek könnyebb dolga legyen, amikor eldönti, hogy az ingatlant meg kívánja-e venni.

A Szak-Szem ennek a folytatása, ha már meg kívánta venni az ingatlant, akkor annak állapotáról egy állapotrögzítő szakvéleményt készítünk, amely az adásvételi szerződés mellékletét képezi.

Vegyünk egy példát: Ön ingatlant szeretne venni, igénybe veszi a Pi-Pa szolgáltatást. A statikus kolléga a helyszínre érkezik, átnézik az épületet, majd a szóbeli szakvéleménye alapján Ön úgy dönt, hogy megveszi. Ekkor érdemes megrendelni a Szak-Szem szolgáltatást, ahol az épület állapotát – a hibákkal együtt – rögzítjük. A későbbiek során ez mind Önt, mind az Eladót védi, mindenki tisztában lehet az ingatlan átruházáskori állapotával.

Hogyan tudja megrendelni a tervezést, mit kell küldenie?

Tartószerkezeti tervezés esetében első lépésként egy építész tervező által készített tervdokumentációra van szükség (műszaki leírás, alaprajzok, metszetek, homlokzatok), mely alapján tudunk árajánlatot adni, valamint a vállalási határidőt meghatározni. Az árajánlat elfogadása után kezdődhet meg a tervezési munka.

Az épület terveit küldje el a statika@jkp.hu e-mail címünkre és egyedi árajánlattal jelentkezünk néhány napon belül!

A tervek elkészülte után a tervek megtekinthetőek irodánkban, majd fizetés után átadásra kerülnek 3 példányban, illetve digitálisan is elküldjük őket a megadott e-mail címre. Fizetni készpénzben vagy átutalással lehet.

Sürgősen szükségem lenne statikai szakértésre, van rá lehetőség?

Igen, lásd árainkat. A kiszálláshoz és szakvélemény elkészítéséhez előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges.

Pest megyén kívül is vállalnak szakértést?

Igen vállalunk, viszont az árak ez esetben nőni fognak a helyszín távolságának függvényében. Vidéki kiszállás esetében a kiszállás díján felüli összeget kérjük átutalással előre rendezni, melyről telefonon vagy e-mailben adunk tájékoztatást.

Az írásos szakvélemény is fix áras?

Nem, áraink általános írásbeli szakvéleményekre vonatkoznak. Komolyabb, több munkát igénylő szakvélemények esetén egyedi árat adunk. Pontos összeget a helyszínen a statikus mérnöktől tud kérni, a felmérés és a munka jellegének megismerése után, ha diagnosztikai vizsgálatokra és komplex számítási, vagy tervezési munkákra is szükség van, akkor vezetőségi döntés alapján tudunk árajánlatot adni.

Írásos szakvélemény alapja a helyszíni kiszállás, e nélkül írásbeli szakvéleményt nem áll módunkban adni.

Miért érdemes írásos szakvéleményt is kérnem?

Mindenképp javasolt írásbeli szakvéleményt kérnie akkor, ha az építés engedélyköteles. Ez esetben a szakvéleményünket az engedélyeztetési eljárás során felhasználhatja.

Ezen túl az írásos tartószerkezeti szakvélemény tartalmazza a szükséges átalakítások technológiai megoldását és menetét, valamint az esetlegesen szükséges statikai számításokat is. Ezt a dokumentációt átadhatja a kivitelezőnek, aki ennek segítségével szakszerűen végezheti el a munkálatokat.

Mi az engedélyköteles átalakítás?

Eltérő lehet, minden esetben érdeklődjön a helyi Önkormányzatnál.